Krupnik Kurpiowski z Gospodarstwa pasiecznego Urszuli i Andrzeja Kaliszwskich z Białobieli wygrał VI edycję konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Krupnik został zgłoszony w grupie Producent Indywidualny, Kategoria spożywcza - Napoje.
- Konkurencja była duża. Nasz Krupnik Kurpiowski to złocisto bursztynowy likier na bazie miodowo-korzennego aromatu. Ma słodki, a zarazem wyrafinowany smak. Na zimno może być doskonałym dodatkiem do gorącej herbaty czy kawy. Można go również podawać w postaci grzańca. Wytwarzany jest na bazie miodu z własnej pasieki, spirytusu, oraz wody. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wyciągowi z ziół. Likier sprawdza się doskonale przy podrażnieniu gardła czy przeziębieniu, jako środek rozgrzewający i napotny. - mówią zwycięscy Urszula i Andrzej Kaliszewscy.
Krupnik Kurpiowski z Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego
Zobacz również
„Śladami Kurpiów”, czyli podsumowanie tygodniowego Święta Wycinanki
Plebiscyt „Najlepsze mazowieckie smakołyki 2012 roku”
Najlepsi młodzi fotografowie z Mazowsza nagrodzeni [ZDJĘCIA]
Nagrody marszałka rozdane: Wśród nagrodzonych dwie osoby z powiatu ostrołęckiego
„Kiełbasa ze strychu” z laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego [ZDJĘCIA]
Kurpiowski trunek na miodzie nagrodzony: Koi nerwy, poprawia apetyt i leczy
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |