eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Konkurs „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów” [REGULAMIN]

REKLAMA
zdjecie 480
REKLAMA

Weź udział w konkursie „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”. Wystarczy przygotować jedną potrawę tradycyjną i poddać ocenie Komisji Konkursowej.

Dla zwycięskich wykonawców tradycyjnej potrawy jak zawsze przygotowane są nagrody.

Spotkanie konkursowe odbędzie się 25 października 2013, w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance.

Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 15 października. Kontakt: Instruktor kultury w GOKSiR Agata Majk, te. 29 76 15 246, goksirgoworowo@op.pl

Na chwilę obecną swój udział zapowiedzieli seniorzy z Szelkowa, Cisku, Krasnosielca i Lipianki.

Regulamin konkursu kulinarnego „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”

Założenia ogólne:
- przekazanie tradycji i dorobku kulinarnego Mazowsza kolejnym pokoleniom,
- podniesienie atrakcyjności i rozpoznawalności tożsamości regionu,
- umożliwienie seniorom pełnego korzystania z istniejących form aktywności kulturalnej.

Warunki uczestnictwa
1. W konkursie mogą wziąć udział Seniorzy (kobiety od lat 55, mężczyźni od lat 60) z województwa mazowieckiego.

2. Termin i miejsce konkursu: 25 października 2013r w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance
Godz.12.00 - przyjazd uczestników na konkurs i przygotowanie prezentacji potrawy.
Godz. 13.00 - rozpoczęcie uroczystości Dnia Seniora
Godz. 15.00 - rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego i wręczenie
      nagród. Wspólna biesiada.

3. Uczestnicy konkursu przygotowują 1 potrawę charakterystyczną dla regionu Mazowsze z wybranej jednej kategorii:
potrawy mięsne, półmięsne, zupa,
deser – potrawy słodkie i ciasta,
napój bezalkoholowy lub alkoholowy,
przystawki –  sałatki, surówki

4. Warunkiem podstawowym przystąpienia do konkursu jest nadesłanie Karty zgłoszenia wg załączonego wzoru wraz z przepisem przygotowania potrawy na adres organizatora najpóźniej do dnia 15 października 2013r. Prosimy o dołączenie krótkiej historii, legendy związanej z daną potrawą. (Regulamin i karta zgłoszeniowa dostępna na stronie internetowej GOKSiR).

5. Ilość miejsc ograniczona. Liczy się kolejność zgłoszeń.

Przepisy i zasady przeprowadzenia konkursu
1. Każdy uczestnik pokrywa koszty przejazdu oraz produktów użytych do wykonania potrawy.
2. Zastawę niezbędną do podania dań konkursowych każdy przywozi ze sobą.
3. Uczestnicy konkursu mogą wystąpić w strojach „roboczych”, lub wzbogacone o tradycyjne akcenty kultury regionalnej.
4. Uczestnik przygotowuje 1 potrawę z 1 wybranej kategorii.
5. Osoby, które zajęły I, II i III miejsca w danej kategorii w poprzedniej edycji konkursu, nie mogą ponownie startować w tej samej kategorii.
6. Zgłoszona potrawa konkursowa przechodzi na własność organizatora.
7. Nie należy podpisywać potraw, Komisja ocenia potrawy, nie uczestnika. Potrawa otrzyma numer zgłoszeniowy według kolejności zgłoszenia. W dniu oceniania, potrawa jest „anonimowa” dla Komisji.
8. Jury będzie zwracać uwagę na profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, wygląd i aranżację, dobór składników, smak, jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza.
9. Przygotowanie potrawy oceniać będzie niezależne jury: Komisja Profesjonalna i Komisja Konsumentów składające się z osób wyznaczonych przez Organizatora.
10. Jury przyzna nagrody w każdej kategorii wykonawczej oraz za udział w konkursie.
11. Rozstrzygnięcie konkursu oraz wręczenie nagród odbędzie się podczas Dnia Seniora w dniu 25 października 2013r w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance.
12. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji przepisów i zdjęć potraw i uczestników niezależnie od zajętego miejsca oraz od ostatecznej interpretacji regulaminu.
13. Udział Pani/Pana w uroczystości Dnia Seniora nie zobowiązuje do wykonania potrawy konkursowej.

Kalendarz imprez
listopad 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31  1 dk2 dk3
dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17
dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24
dk25 dk26 dk27 dk28 dk29 dk30  1
×