Warsztaty „Kiszenie warzyw jako wzbogacenie oferty i poprawa sytuacji rolnika w łańcuchu dostaw żywności od pola do stołu” cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Prowadząca Anna Litwin, uczyła przygotowania czterech rodzajów kiszonek:
- z kalafiora i brokuła,
- kimchi,
- rzodkiewki
- oraz zakwasu z buraków.
Pani Anna produkuje zdrową, rzemieślniczą żywność, prowadzi warsztaty z zakresu przetwórstwa warzyw i owoców, jest rolniczką, przedsiębiorcą i praktykiem. Propaguje zdrowy styl życia, jak najmniej przetworzoną żywność oraz naturalne i niekonwencjonalne metody wspomagania organizmu.
- informuje Urząd Gminy Łyse.
Zorganizowane przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie warsztaty odbyły się 3 października 2022 r. na Sali Bankietowej „ Krzyżewscy” w Lipnikach w ramach projektu: „Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Plan operacyjny na lata 2022-2023".