eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Jak marynować grzyby? W "Pytaniu na Śniadanie" porady prosto z Kurpi

REKLAMA
zdjecie 6374
zdjecie 6374
Elżbieta Drężek, fot. TVPElżbieta Drężek, fot. TVP
REKLAMA
zdjecie 6374

Elżbieta Drężek z Koła Gospodyń Wiejskich w Drężku (gm. Myszyniec) gościła w "Pytaniu na Śniadanie" TVP, gdzie opowiadała o marynowaniu grzybów. Jak garść cennych informacji w tej kwestii, to tylko z Kurpi - gdzie grzybobranie to popularny sposób spędzania czasu.

Dlaczego warto marynować grzyby? - Żeby przez cały rok mieć zawsze świeże grzyby. Zapach, smak i mieć zapach lata - powiedziała Elżbieta Drężek z Koła Gospdodyń Wiejskich w Drężku.

Jak dodała, marynowane grzyby mogą stać przez cały rok, od jednego sezonu do drugiego. Jak właściwie to robić?

- Po przyniesieniu grzybów z lasu trzeba je przebrać i oczyścić z igliwi, mchu, piasku. Nożykiem bądź też miękką szczoteczką. Następnie trzeba grzyby umyć... - mówiła Elżbieta Drężek. Wspominała też o dalszych krokach, m.in. o przygotowywaniu zalewy octowej.

W dalszej części programu rozmawiano m.in. o suszeniu grzybów. To była garść niezwykle cennych wiadomości dla grzybiarzy.

Źródło: Pytanie na Śniadanie TVP

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
czerwiec 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 27  28  29  30  31 dk1 dk2
dk3 dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9
 10  11 dk12  13 dk14 dk15 dk16
 17  18 dk19  20  21 dk22  23
dk24  25 dk26  27  28  29  30
×