Elżbieta Drężek z Koła Gospodyń Wiejskich w Drężku (gm. Myszyniec) gościła w "Pytaniu na Śniadanie" TVP, gdzie opowiadała o marynowaniu grzybów. Jak garść cennych informacji w tej kwestii, to tylko z Kurpi - gdzie grzybobranie to popularny sposób spędzania czasu.
Dlaczego warto marynować grzyby? - Żeby przez cały rok mieć zawsze świeże grzyby. Zapach, smak i mieć zapach lata - powiedziała Elżbieta Drężek z Koła Gospdodyń Wiejskich w Drężku.
Jak dodała, marynowane grzyby mogą stać przez cały rok, od jednego sezonu do drugiego. Jak właściwie to robić?
- Po przyniesieniu grzybów z lasu trzeba je przebrać i oczyścić z igliwi, mchu, piasku. Nożykiem bądź też miękką szczoteczką. Następnie trzeba grzyby umyć... - mówiła Elżbieta Drężek. Wspominała też o dalszych krokach, m.in. o przygotowywaniu zalewy octowej.
W dalszej części programu rozmawiano m.in. o suszeniu grzybów. To była garść niezwykle cennych wiadomości dla grzybiarzy.