To był zdecydowanie najsmaczniejszy konkurs w regionie. III edycja Festiwalu Pierogów, która odbyła się dziś w Żabinie obfitowała w rozmaite kompozycje smakowe, odważne połączenia farszu i misternie lepione przysmaki. Jury nie miało łatwego wyboru!
Do niewielkiej miejscowości Żabin w gminie Goworowo zawitało dziś kilkanaście kół gospodyń wiejskich, które w swoich środowiskach słyną z przygotowywania pysznych przysmaków. Na “warsztat” wzięto jedno z najsmaczniejszych polskich dań. Z pierogów nasz kraj słynie na cały świat, a że nie są to czcze przechwałki, mieliśmy okazję przekonać się odwiedzając III Festiwal Pierogów zorganizowany przez KGW “Pierożanki”, goworowski GOKSiR i bibliotekę.
Zadaniem zawodników uczestniczących w festiwalu było przygotowanie własnej, wyjątkowej wariacji pieroga. Liczył się zarówno smak, estetyka wykonania, prezentacja jak i dobór składników do farszu. A tu fantazji gospodyniom nie brakowało. Były pierogi na słodko, klasyczne z mięsem, z kapustą i grzybami czy z serem i… pokrzywą. Smażone, gotowane, pieczone. Wszystkie smaczne, precyzyjnie uformowane i pięknie podane. Zresztą zobaczcie sami…
Po prezentacji zgłoszonych do festiwalu pierogów do pracy - jak się szybko okazało, bardzo trudnej - przystąpiło jury. W tym czasie uczestników pikniku bawili artyści. Jedna z organizatorek festiwalu, członkini KGW “Pierożanki” wyjaśniła powód, dla którego Żabin kojarzony jest z pierogami.
Po długich i burzliwych obradach jury ogłosiło swój werdykt. Okazało się, że wybrać ten jeden jedyny, najlepszy wybór było na tyle ciężko, że zdecydowano się nagrodzić wszystkich. Każdy z pierogów miał w sobie coś niepowtarzalnego, każdy zasłużył na laur zwycięstwa. Kilka dań było jednak na tyle wyjątkowych, że jury zdecydowało się przyznać wyróżnienia.
Pierwsze wyróżnienie otrzymało KGW Zielony Gaj Suski Stare za przygotowanie pierogów z idealnie doprawionym farszem i pięknym warkoczem. Na wyróżnienie zasłużyły sobie też pierogi pieczone z makiem. Świetne na ciepło i na zimno, przygotowane przez KGW w Wólce Kunińskiej. Trzecie wyróżnienie otrzymało KGW w Brzeźnie, które przygotowało pierogi z tartymi ziemniakami. Czwarte i ostatnie wyróżnienie otrzymało KGW z Goworowa za pyszne pierogi z kurkami.
Nagrody uczestniczkom festiwalu wręczali: wicestarosta ostrołęcki Krzysztof Parzychowski, radny powiatu a zarazem sekretarz gminy Goworowo Antoni Mulawka, reprezentująca Starostwo Powiatowe w Ostrołęce Magdalena Mrozek, dyrektor GOKSiR w Goworowie Agata Majk.
Festiwal zakończył się wspólną biesiadą pod gwiazdami i przy muzyce serwowanej na żywo przez regionalną kapelę.