eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Gabriela Leszka z III LO laureatką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu

REKLAMA
zdjecie 6374
zdjecie 6374
REKLAMA
zdjecie 6374

Tematyką wiodącą XIX edycji olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia". W I etapie (szkolnym) uczestniczyło prawie 7,7 tys. uczniów z ponad 400 szkół ponadgimnazjalnych z różnych stron Polski.

Do zawodów II stopnia (etapu okręgowego) zakwalifikowało się 742 uczniów. Zawodnicy rozwiązywali test składający się z 70 zadań.
Komitet Główny do zawodów III stopnia zakwalifikował 61 osób z całej Polski (z 52 szkół, w tym 10 osób z technikum).

Etap III (centralny) odbył się w dniach 19-21 marca 2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, szkole, która obok Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest współorganizatorem Olimpiady. Finałowi towarzyszył bogaty program turystyczno-kulturalny dla uczestników i ich opiekunów, w tym wizyta w pięknej szczecińskiej Filharmonii.

Po I etapie centralnym (test wielokrotnego wyboru, skojarzenia , dopasowania, uzupełnienia) wyłoniono 30 uczniów do pracy opisowej. Po zebraniu wszystkich punktów wyłoniono 15 laureatów .

Wśród najlepszych znalazła się Gabriela Leszka uczennica kl. IID z III LO w Ostrołęce , przygotowywana przez mgr Ewę Niewiarowską. Uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe oraz przepustkę na wiele uczelni, w tym na SGGW, UWM, UP, UW, a także na medycynę na Uniwersytecie Jagielońskim w Krakowie.

Kalendarz imprez
czerwiec 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 27  28  29  30  31 dk1 dk2
dk3 dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9
 10  11 dk12  13 dk14 dk15 dk16
 17  18 dk19  20  21 dk22  23
dk24  25 dk26  27  28  29  30
×