eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Gabriela Leszka z III LO laureatką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu

REKLAMA
zdjecie 608
REKLAMA

Tematyką wiodącą XIX edycji olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia". W I etapie (szkolnym) uczestniczyło prawie 7,7 tys. uczniów z ponad 400 szkół ponadgimnazjalnych z różnych stron Polski.

Do zawodów II stopnia (etapu okręgowego) zakwalifikowało się 742 uczniów. Zawodnicy rozwiązywali test składający się z 70 zadań.
Komitet Główny do zawodów III stopnia zakwalifikował 61 osób z całej Polski (z 52 szkół, w tym 10 osób z technikum).

Etap III (centralny) odbył się w dniach 19-21 marca 2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, szkole, która obok Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest współorganizatorem Olimpiady. Finałowi towarzyszył bogaty program turystyczno-kulturalny dla uczestników i ich opiekunów, w tym wizyta w pięknej szczecińskiej Filharmonii.

Po I etapie centralnym (test wielokrotnego wyboru, skojarzenia , dopasowania, uzupełnienia) wyłoniono 30 uczniów do pracy opisowej. Po zebraniu wszystkich punktów wyłoniono 15 laureatów .

Wśród najlepszych znalazła się Gabriela Leszka uczennica kl. IID z III LO w Ostrołęce , przygotowywana przez mgr Ewę Niewiarowską. Uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe oraz przepustkę na wiele uczelni, w tym na SGGW, UWM, UP, UW, a także na medycynę na Uniwersytecie Jagielońskim w Krakowie.

Kalendarz imprez
listopad 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31  1 dk2 dk3
dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17
dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24
dk25 dk26 dk27 dk28 dk29 dk30  1
×