Tematyką wiodącą XIX edycji olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia". W I etapie (szkolnym) uczestniczyło prawie 7,7 tys. uczniów z ponad 400 szkół ponadgimnazjalnych z różnych stron Polski.
Do zawodów II stopnia (etapu okręgowego) zakwalifikowało się 742 uczniów. Zawodnicy rozwiązywali test składający się z 70 zadań.
Komitet Główny do zawodów III stopnia zakwalifikował 61 osób z całej Polski (z 52 szkół, w tym 10 osób z technikum).
Etap III (centralny) odbył się w dniach 19-21 marca 2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, szkole, która obok Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest współorganizatorem Olimpiady. Finałowi towarzyszył bogaty program turystyczno-kulturalny dla uczestników i ich opiekunów, w tym wizyta w pięknej szczecińskiej Filharmonii.
Po I etapie centralnym (test wielokrotnego wyboru, skojarzenia , dopasowania, uzupełnienia) wyłoniono 30 uczniów do pracy opisowej. Po zebraniu wszystkich punktów wyłoniono 15 laureatów .
Wśród najlepszych znalazła się Gabriela Leszka uczennica kl. IID z III LO w Ostrołęce , przygotowywana przez mgr Ewę Niewiarowską. Uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe oraz przepustkę na wiele uczelni, w tym na SGGW, UWM, UP, UW, a także na medycynę na Uniwersytecie Jagielońskim w Krakowie.
Gabriela Leszka z III LO laureatką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu
Zobacz również
Gimnazjaliści z Baranowa na strzelnicy sportowej
Dzień otwarty w ramach „Tygodnia Zawodowca” w ZSP w Baranowie [ZDJĘCIA]
Świerdzewski i Wawer najlepsi w duathlonie [ZDJĘCIA]
„Frankofonia 2015” w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce [ZDJĘCIA]
Viktoria Urbach wygrała Ogólnopolski Konkursu Języka Niemieckiego [ZDJĘCIA]
Maciej Gadzała z III LO finalistą konkursu "Know America 2015"
VII edycja Festiwalu Fryzjerstwa Artystycznego w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 [ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |