REKLAMA
zdjecie 5182
REKLAMA
zdjecie 5182
eOstroleka.pl
Region,

Finał konkursu „Smak ekologicznej żywności”

REKLAMA
REKLAMA

Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się dziś uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Około 50 uczniów – zarówno ze szkół podstawowych, jak i gimnazjów pisało dziś w urzędzie marszałkowskim test.

„Smak ekologicznej żywności” to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w urzędzie marszałkowskim, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się.

– Mamy trzynastą edycję konkursu „Smak ekologicznej żywności" to oznacza, że od trzynastu lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów podstawówek i gimnazjów tych, którzy najbardziej się wyróżniają w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, o zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – wyjaśnia ideę konkursu Kazimierz Porębski zastępca dyrektora departamentu rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w urzędzie marszałkowskim. – Myślę, że to dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Jak wiem, młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców – młody człowiek, który co nieco wie, lubi przekonywać później dorosłych, że to, czym żywimy się w domu, nie służy naszej zdrowotności. Pracujemy właśnie nad tą świadomością.

Do ostatniego etapu przystąpiło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej mierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:

szkoły podstawowe:
I miejsce – Paweł Walczak – Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mchowie (pow. przasnyski),
II miejsce – Patrycja Starzyńska – Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie (pow. piaseczyński),
III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (pow. przasnyski);

gimnazja:
I miejsce – Aleksandra Książak – Publiczne Gimnazjum w Różanie (pow. makowski),
II miejsce – Klaudia Pogorzelska – Zespół Szkół w Sterdyni (pow. sokołowski),
III miejsce – Justyna Dołęga – Zespół Oświatowy w Radomyśli (pow. siedlecki).

Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Poza tym wszyscy uczestnicy ostatniego etapu wzięli udział w wycieczce do warszawskiego zoo oraz otrzymali grę planszową „M@zowszanie”.

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim.

REKLAMA
Kalendarz imprez
kwiecień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 31 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6
dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13
 14 dk15 dk16 dk17 dk18 dk19  20
dk21 dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27
 28 dk29 dk30  1  2  3  4

Szanowny internauto,

prosimy o zapoznanie się z treścią i wyrażenie zgody:

Zgadzam się na przechowywanie w moim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach analizy moich zachowań w niniejszym Serwisie moich danych osobowych, zapisywanych w tych plikach, pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania z Serwisu przez JML Sp. z o.o., z siedzibą w Ostrołęce przy ul. Nasypowa 7 oraz jego Zaufanych partnerów. Więcej informacji związanych z przetwarzaniem danych osobowych znajdą Państwo w naszej Polityce Prywatności. Zgoda na przetwarzanie danych w ww. celu może być w każdej chwili cofnięta poprzez link umieszczony w Polityce Prywatności.

Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych zawartych w plikach cookie w ww. celu, jest zgoda użytkownika na przetwarzanie danych osobowych wyrażona poprzez zaznaczanie powyższego okienka (art. 6 ust. 1 lit. a pltk).

Użytkownikom przysługują następujące prawa: prawo żądania dostępu do swoich danych, prawo do ich sprostowania, prawo do usunięcia danych, prawo do ograniczenia przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych. Więcej informacji na temat przetwarzania Państwa danych osobowych, w tym przysługujących Państwu uprawnień, znajdziecie Państwo w naszej Polityce Prywatności.

×