Stowarzyszenie Mazowieckie Inicjatywy Społeczne zaprosiło na Dzień Fafernucha. W programie wydarzenia znalazły się warsztaty kulinarne, na których można było nauczyć się, jak zrobić fafernuchy według tradycyjnej kurpiowskiej receptury. Można było też spróbować świeżo upieczonych ciastek.
Fafernuchy to tradycyjne kurpiowskie ciastka wypiekane z marchwi, mąki żytniej, miodu i przypraw. Są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Mają charakterystyczny korzenny smak i aromat. W warsztatach udział wzięły między innymi klasy ze szkół podstawowych nr 1 i 5 w Ostrołęce.
Dzień Fafernucha był doskonałą okazja, aby poznać ten tradycyjny kurpiowski przysmak.
Wydarzenie odbyło się w poniedziałek 18 grudnia 2023 r. w Bistro Do Syta.
Partner wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Dzień Fafernucha - warsztaty i degustacja [ZDJĘCIA]
Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |