Czym zastąpić słodycze? – Jakie zamienniki słodyczy się sprawdzą?
Czy możliwy jest cukrowy haj? Okazuje się, że tak. Większość słodyczy bowiem silnie uzależnia, na co wpływ ma ich skład, w którym znajduje się połączenie cukru i tłuszczu. Jeżeli wobec tego słodycze to używka, należy podjąć próby odzwyczajenia się od nich. Jak to zrobić i czym zastąpić apetyt na słodycze?
Czy słodycze mają negatywny wpływa na zdrowie?
Słodycze, choć wciągające, to jednak niestety najmniej pożądane z produktów z uwagi na dużą zawartość cukru, a często również tłuszczy. Nasze spożycie cukru nie powinno być wyższe niż 7 proc. dziennej dawki wszystkich spożywanych kalorii, jednak dla dużej liczby osób takie proporcje są trudne do osiągnięcia.
Dlaczego słodycze są niezdrowe? Otóż duża zawartość cukru w niektórych produktach powoduje nagły skok poziomu glukozy. Ma on wpływ na powstanie insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy.
Wysokie stężenie cukru we krwi grozi też uszkodzeniem serca oraz miażdżycą, nadwagą i otyłością. Cukier wpływa także na stłuszczenie wątroby, może spowodować udar mózgu, zawał serca i zwiększa ryzyko nowotworów.
Powoduje też gorsze wchłanianie białek, a także wpływające na rozwój osteoporozy, zakwaszenie i prowadzi do starzenia się organizmu.
Wzrosty i spadki cukru w krwiobiegu zaburzają gospodarkę insulinową i doprowadzają do senności, podnosząc poziom serotoniny i endorfin. Działa to na organizm uzależniająco i działa na część mózgu zwaną układem nagrody.
Czym zastąpić słodycze? – Jakie są zdrowe zamienniki słodyczy?
Jeśli zastanawiasz się, czym można zastąpić słodycze, najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie zdrowych przekąsek, fit batoników oraz owoców zamiast słodyczy.
Czym zastąpić słodycze, jeśli poczujemy na nie nieodpartą ochotę? Na szybko można zjadać zamienniki słodyczy takie jak: daktyle, awokado, orzechy i migdały. Sprawdzają się też jako zdrowe źródło cukru owoce suszone.
Niskokaloryczne substancje słodzące
Co jeść zamiast słodyczy? Zdrowe zamienniki słodyczy sporządzone powinny być na bazie substancji zastępujących cukier. Jedną z nich jest stewia – bezkaloryczna roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Innym zamiennikiem cukru może być ksylitol, który ma 40 proc. kalorii mniej niż sacharoza. Produkt ten jest jednak bardzo niebezpieczny dla zwierząt.
Zdrowe zamienniki słodyczy można też przyrządzać na erytrolu, który ma zerowy indeks glikemiczny podobnie jak inny słodzik — tagatoza. Zdrowszy niż tradycyjny cukier jest również kanadyjski syrop klonowy melasa oraz miód. Ten ostatni jest jednak wysokokaloryczny.
Najlepsze zamienniki słodyczy
Co jeść zamiast słodyczy, jeśli naszym zamiarem jest ograniczenie cukru? Zdrowa żywność powinna być oparta na owocach zastępnikach cukru. Należą do nich:
- Suszone śliwki i morele, które posiadają beta-karoten działający przeciwnowotworowo, wspomagający odporność.
- Orzechy ziemne, czyli bogate źródło antyoksydantów, witamin PP, B1, selenu i błonnika.
- Migdały i rodzynki z dużą ilością witamin z grupy B.
- Omlety na słodko – nieposypane cukrem, ale wzbogacone bananami, masłem orzechowym, domową konfiturą lub świeżymi owocami.
- Pudding z chia z dodatkiem syropu klonowego – to także świetna słodka przekąska.
- Koktajle owocowo-warzywne zwane smoothie -dostarczają naszemu organizmowi cennych składników.
- Domowa granola i muesli – doskonały pomysł na śniadanie.
Jak skutecznie ograniczać apetyt na słodycze?
Wiemy już czym zastąpić słodycze, ale nie zawsze łatwo wdrożyć to w życie. Walka z nawykami bowiem często oznacza nieprzyjemne reakcje organizmu, ale konsekwentne wprowadzanie do diety produktów bez cukru doprowadza do skutecznego wyeliminowania go i w zupełności. Pomoże nam w tym podstawowa lista zakupów, której będziemy się trzymać podczas robienia sprawunków, znajomość przepisów na zdrowe ciasta i desery oraz znajomość zasad zdrowego żywienia.
Warto też usunąć z jadłospisu biały i pszenny chleb, natomiast spożywać dużo składników mineralnych i witamin oraz jeść regularnie posiłki.
Materiał zewnętrzny.