W piątek, 24 sierpnia, w gospodarstwie agroturystycznym „Dorota” odbyły się warsztaty kulinarne kuchni kurpiowskiej i tradycyjnych tańców ludowych.
W warsztatach wzięły udział 72 osoby, a wśród nich przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, twórcy ludowi oraz zespoły muzyczne pochodzące z gmin: Buk, Dopiewo i Stęszew (powiat poznański, woj. wielkoposkie).
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z tradycyjnymi potrawami kuchni kurpiowskiej, co zaowocowało przygotowaniem rejbaka, fafernuchów, piwa kozicowego oraz byśków. Warsztaty taneczne poprowadził Henryk Kuczyński.
Warsztaty zorganizowało stowarzyszenie „Kurpsie Razem” w ramach projektu „Kulturalno-kulinarna wymiana regionalna”.
D. Płoski
Czarnia: Warsztaty kulinarne po kurpiowsku [ZDJĘCIA]
Zobacz również
Miodobranie Kurpiowskie 2012: Wojewoda i wicemarszałek ogoleni [ZDJĘCIA]
Kurpie na starych pocztówkach w ostrołęckim muzeum [VIDEO, ZDJĘCIA]
Gala finałowa konkursu „Kupuj Lokalne Produkty”: Szynka Łęgowska najlepsza [VIDEO, ZDJĘCIA]
Miss Ostrołęki w programie TVP: Ewa Bożena Mielnicka zachwala kuchnię i kulturę kurpiowską [VIDEO]
Kurpiki 2011 zostały wręczone [VIDEO, ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |