Będą uczyć o lokalnych tradycjach, zapraszać na warsztaty gotowania i zielarskie, ale też pokazywać rolę pszczół w ekosystemie. Zarząd Mazowsza właśnie rozstrzygnął dwa konkursy ofert dla organizacji pozarządowych – jeden dotyczący promowania mazowieckich produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, a drugi – rolnictwa ekologicznego, w tym upowszechnienie roli pszczół w środowisku naturalnym. W sumie, w dwóch konkursach wsparcie o łącznej wartości blisko 430 tys. zł trafi do 47 mazowieckich organizacji, w tym do siedmiu z subregionu ostrołęckiego.
To właśnie takie małe inicjatywy budują lokalne społeczności. Często w ich przygotowaniu biorą udział całe rodziny czy też sąsiedzi z jednej miejscowości. To jednoczy i integruje. W tym roku swoją siłę, co mnie osobiście bardzo cieszy, pokazały panie z kół gospodyń wiejskich zdobywając pieniądze na wiele swoich świetnych projektów. Patrząc na listę tegorocznych beneficjentów wiem, że będzie się w tym roku działo nie tylko ciekawie, ale przede wszystkim pysznie. Gratuluję wszystkim organizacjom
– podkreśla Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.
W ramach pierwszego konkursu organizacje mogły ubiegać o wsparcie przedsięwzięć dotyczących promowania produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w ramach idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Na ten konkurs wpłynęło 86 wniosków. W sumie wsparcie trafi do 30 organizacji pozarządowych. Jego łączna wartość to blisko 270 tys. zł. Na realizację autorskiego przedsięwzięcia można było zdobyć do 10 tys. zł.
Z kolei wsparcie w konkursie ofert dotyczącym propagowania rolnictwa ekologicznego, w tym upowszechnienia roli pszczół w środowisku naturalnym ubiegało się 39 ofert. W sumie dofinansowanych zostanie 17 przedsięwzięć. Wartość wsparcia wszystkich to blisko 160 tys. zł.
Wśród dofinansowanych projektów znalazły się także te z powiatu ostrołęckiego: dla Kółka Rolniczego "Olszewianki" w Olszewce przekazane będzie 6.000 zł na zadanie "Tradycja na talerzu - kurpiowskie smaki", z kolei Stowarzyszenie Kurpiowskie Inspiracje otrzyma 9.515 zł na zadanie "Na szlaku kurpiowskich smaków - chleba, pępuchów, rejbaka".