W ostatnim czasie ostrołęckie lokale gastronomiczne odwiedzają pracownicy sanepidu, którzy wraz z policją kontrolują, jak w praktyce wygląda stosowanie się do obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa.
O tym, że policja i sanepid kontrolują lokale gastronomiczne na terenie Ostrołęki poinformowali nas czytelnicy. Kontrole dotyczyły obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa.
Na wniosek stacji sanitarno-epidemiologicznej podczas minionego weekendu uczestniczyliśmy w działaniach mających na celu kontrole obostrzeń wprowadzonych w trosce o bezpieczeństwo podczas pandemii
Jakie są obostrzenia w gastronomii?
Jeżeli chodzi o klientów, to należy zwrócić szczególną uwagę na dyscyplinę utrzymania 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki) i obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu. Ważne jest również udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet oraz wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk.
Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące w trakcie konsumpcji nie jest wymagane. Wymagana jest za to każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”. Należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi) minimum co 15 minut. Rekomenduje się zapewnienie, w miarę możliwości, stałego wietrzenia pomieszczeń restauracyjnych.
Pełna lista znajduje się na stronie rządowej.