eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Akcja sanepidu i policji. Kontrole w ostrołęckich lokalach gastronomicznych

REKLAMA
zdjecie 480
REKLAMA

W ostatnim czasie ostrołęckie lokale gastronomiczne odwiedzają pracownicy sanepidu, którzy wraz z policją kontrolują, jak w praktyce wygląda stosowanie się do obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa.

O tym, że policja i sanepid kontrolują lokale gastronomiczne na terenie Ostrołęki poinformowali nas czytelnicy. Kontrole dotyczyły obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa.

Na wniosek stacji sanitarno-epidemiologicznej podczas minionego weekendu uczestniczyliśmy w działaniach mających na celu kontrole obostrzeń wprowadzonych w trosce o bezpieczeństwo podczas pandemii
 
- potwierdził nam podkom. Tomasz Żerański, rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji w Ostrołęce.

Jakie są obostrzenia w gastronomii?

Warto przypomnieć, że pracodawca z branży gastronomicznej jest obowiązany zapewnić osobom zatrudnionym, niezależnie od podstawy zatrudnienia, rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk. W przypadku kelnerów i pozostałej obsługi (np. kasjerzy) zaleca się noszenie maseczek oraz rękawiczek, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze. Należy zadbać o przypomnienie pracownikom zasad higieny osobistej, mycia i dezynfekcji rąk, o obowiązku informowania o złym stanie zdrowia. Dotyczy to nie tylko pracowników mających bezpośredni kontakt z zakładem i żywnością, ale również biurowych, kierowców, dostawców, serwisantów etc.

Jeżeli chodzi o klientów, to należy zwrócić szczególną uwagę na dyscyplinę utrzymania 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki) i obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu. Ważne jest również udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet oraz wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk.

Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące w trakcie konsumpcji nie jest wymagane. Wymagana jest za to każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”. Należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi) minimum co 15 minut. Rekomenduje się zapewnienie, w miarę możliwości, stałego wietrzenia pomieszczeń restauracyjnych.

Pełna lista znajduje się na stronie rządowej.

Więcej o: policja, sanepid, kontrole

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
listopad 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31  1 dk2 dk3
dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17
dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24
dk25 dk26 dk27 dk28 dk29 dk30  1
×