O możliwościach odbioru tusz wieprzowych od rolników w objętym tzw. strefą buforową powiecie łosickim, a także o obawach zakładów przetwórstwa mięsnego w związku z wykryciem w Polsce (podlaskie) dwóch przypadków wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) rozmawiano w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim.
Spotkanie odbyło się na prośbę rolników, którzy 28 lutego w Łosiach dyskutowali z wojewodą na temat konsekwencji włączenia powiatu łosickiego do ww. strefy. Udział wzięli m.in. Jacek Kozłowski, wojewoda mazowiecki oraz wicewojewodowie podlaski, Wojciech Dzierzgowski oraz lubelski, Marian Starownik. Dialog z przedsiębiorcami będzie kontynuowany.
Utworzona w Polsce tzw. strefa buforowa1 obejmuje w województwie mazowieckim powiat łosicki. Szacuje się, że produkcja żywca wieprzowego sięga w nim ok. 120 tys. sztuk zwierząt. Hodowcy trzody chlewnej mają problem z ubojem, która osiągnęła lub przekroczyła limity wagowe. Problematyczna stała się także sprzedaż tusz do zakładów przetwórstwa mięsnego. W strefie zakazany jest również ubój w prywatnych gospodarstwach rolnych.
Podczas spotkania omówiono sposoby pomocy dla rolników. Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odniósł się m.in. do sprawy dopłat z Unii Europejskiej do prywatnego przechowywania półtusz wieprzowych oraz funduszy rezerwowych na częściowe pokrycie strat dla producentów trzody chlewnej ze strefy. Rozmawiano także o możliwości udostępnienia środków na rozpoczęcie zdejmowania nadwyżek trzody chlewnej za sprawą Agencji Rezerw Materiałowych. Przedstawiciele producentów trzody chlewnej, przetwórców i eksporterów zwrócili natomiast uwagę na problemy wynikające m.in. z konieczności specjalnego oznakowania towaru pochodzącego z tusz z terenu buforowego. Mimo, że mięso jest zdrowe, oznakowanie może powodować, że będzie mniej chętnie nabywane przez przetwórców. Obawy budzi też utrata praw eksportowych z powodu wymaganej segregacji i izolacji tusz z terenu buforowego, od tych pozyskiwanych z reszty kraju.
W rozmowach zastępca głównego lekarza weterynarii potwierdził, że trzoda chlewna w strefie buforowej wolna jest od wirusa. Nie stwierdzono go podczas badań i testów prowadzonych na zwierzętach. Dopuszczalny jest zatem obrót mięsem – musi się on odbywać pod ścisłą kontrolą inspekcji weterynaryjnej przy zachowaniu środków ostrożności m.in. oznakowania towaru pochodzącego z tusz z terenu buforowego oraz przechowywania ich w oddzielnych pomieszczeniach i chłodniach. Jednocześnie poinformował, że uboju można dokonywać także poza strefą buforową. Mięso pozyskane od świń z tego terenu musi być jednak dodatkowo oznakowane, oddzielnie przechowywane oraz poddane obróbce termicznej (wraz z odpadami).
W spotkaniu poza wojewodami udział wzięli m.in.: Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dariusz Bogdan, podsekretarz stanu w Ministerstwie Gospodarki, Jarosław Naze, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, Paweł Jakubczak, Wojewódzki Lekarz Weterynarii, Czesław Giziński, starosta łosicki oraz przedstawiciele zakładów mięsnych.
1 Wieprzowina pochodząca z tego obszaru nie może być eksportowana do krajów Unii Europejskiej oraz nie może być przedmiotem handlu wewnątrzwspólnotowego. Dozwolony jest handel nią na terenie Polski. Na terenie powiatu obowiązują dodatkowe środki ostrożności. Zakazuje się m.in.: prowadzenia targów, wystaw, pokazów trzody chlewnej, urządzania polowań oraz odłowów bez zgody powiatowego lekarza weterynarii. Ponadto świnie transportowane do rzeźni muszą mieć wystawione świadectwa zdrowia. Każdy przypadek padnięcia świni należy zgłosić niezwłocznie do powiatowego lekarza weterynarii. Rozporządzenie reguluje także kwestie dotyczące środków prewencyjnych podejmowanych w gospodarstwach rolnych.
Afrykański pomór świń. Na Mazowszu w strefie buforowej powiat łosicki
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |