eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

„Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia” w ZPO w Dylewie [ZDJĘCIA]

REKLAMA
fot. UG w Kadzidlefot. UG w Kadzidle
REKLAMA

Uczniowie Zespołu Placówek Oświatowych w Dylewie wzięli udział w VII edycji ogólnopolskiej kampanii, autorstwa Fundacji Dobre Życie. W ramach projektu przeprowadzono zajęcia praktyczne obrazujące zasady zdrowego żywienia.

Realizacja projektu „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia” w szkole w Dylewie odbywała się w dniach od 16 do 23 października. Celem działań było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania oraz promocja prawidłowego żywienia.

W ramach akcji przeprowadzono zajęcia praktyczne obrazujące zasady zdrowego odżywiania, dzięki którym uczniowie dowiedzieli się jak poszczególne składniki znajdujące się w pokarmach wpływają na funkcjonowanie organizmu. 21 października uczniowie uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez dietetyk, która zaprezentowała piramidę zdrowia i zdrowy talerz.

Klasy I-III SP oraz klasa IV SP przygotowały zdrowe kanapki i surówki, tak ważne dla młodych, rozwijających się organizmów. Następnym działaniem było spotkanie z Krystyną Łaszczych, która opowiedziała uczniom o historii chleba, jego wypieku w dawnych czasach i obecnie. Całe zajęcia były prowadzone w dialekcie kurpiowskim. Na zakończenie zajęć dzięki uprzejmości Piekarni Państwa Białobrzeskich uczniowie mieli możliwość degustacji różnych rodzajów chleba, ciasteczek z otrębów owsianych i smakołyki bezglutenowe. Klasy I- III SP wzięły udział w wycieczce do pobliskiej piekarni w Kadzidle, gdzie zapoznano ich z produkcją chleba na zakwasie pod hasłem „Od ziarenka do bochenka”.

W ramach realizacji programów „Bezpieczna i przyjazna szkoła” oraz „Trzymaj Formę” zorganizowano spotkanie z przedstawicielami policji na temat używek, w tym dopalaczy oraz odpowiedzialności karnej. Na zakończenie akcji uczniowie mogli sprawdzić swoje BMI oraz zmierzyć ciśnienie.

Przez wszystkie dni na przerwach był prowadzony aerobik przy muzyce oraz był dostępny kiermasz owoców i świeżych soków. Koordynatorami działań byli: Joanna Mrozek, Edyta Prusińska, Edyta Laskowska, Ewa Kuligowska.

REKLAMA
Kalendarz imprez
kwiecień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 31 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6
dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13
 14 dk15 dk16 dk17  18  19  20
 21  22 dk23  24  25 dk26 dk27
 28 dk29 dk30  1  2  3  4

Szanowny internauto,

prosimy o zapoznanie się z treścią i wyrażenie zgody:

Zgadzam się na przechowywanie w moim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach analizy moich zachowań w niniejszym Serwisie moich danych osobowych, zapisywanych w tych plikach, pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania z Serwisu przez JML Sp. z o.o., z siedzibą w Ostrołęce przy ul. Nasypowa 7 oraz jego Zaufanych partnerów. Więcej informacji związanych z przetwarzaniem danych osobowych znajdą Państwo w naszej Polityce Prywatności. Zgoda na przetwarzanie danych w ww. celu może być w każdej chwili cofnięta poprzez link umieszczony w Polityce Prywatności.

Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych zawartych w plikach cookie w ww. celu, jest zgoda użytkownika na przetwarzanie danych osobowych wyrażona poprzez zaznaczanie powyższego okienka (art. 6 ust. 1 lit. a pltk).

Użytkownikom przysługują następujące prawa: prawo żądania dostępu do swoich danych, prawo do ich sprostowania, prawo do usunięcia danych, prawo do ograniczenia przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych. Więcej informacji na temat przetwarzania Państwa danych osobowych, w tym przysługujących Państwu uprawnień, znajdziecie Państwo w naszej Polityce Prywatności.

×