eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Tradycyjne kiszenie kapusty w Dylewie [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 8621
zdjecie 8621
fot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęcefot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
REKLAMA

O tym, jak dawniej na Kurpiach przygotowywano kapustę na zimę, mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów pod nazwą „Kurpiowskie Kiszenie Kapusty” odbywającego się w Dylewie.

W przedsięwzięciu, które odbyło się 17 października w Remizie Strażackiej w Dylewie uczestniczyli starosta ostrołęcki Stanisław Kubeł oraz wicestarosta Krzysztof Parzychowski. Współorganizatorem warsztatów był powiat ostrołęcki.

W trakcie imprezy przedstawiono starą kurpiowską tradycję kiszenia kapusty na zimę - od wyparzania beczki gorącymi kamieniami, przez ręczne szatkowanie kapusty, po tradycyjne udeptywanie kapusty w beczce. Przeprowadzono konkurs na najcieniej zszatkowaną kapustę. Imprezie towarzyszyły warsztaty ręcznego ubijania masła oraz wypieku „fafernuchów” (kurpiowskie ciasteczka).

Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Artystów Kurpiowskich, Starostwo Powiatowe w Ostrołęce, WORD Ostrołęka oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dylewie.

Kalendarz imprez
maj 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5
dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12
dk13  14 dk15  16  17 dk18 dk19
dk20  21 dk22  23  24  25  26
dk27  28 dk29  30  31  1  2
×