eOstroleka.pl
Region,

Mazowieckie rarytasy 2013 roku

REKLAMA
zdjecie 2232
zdjecie 2232
fot. eOstroleka.plfot. eOstroleka.pl
REKLAMA

Zuraźyna kurpśöska, pierzga z propolisem w miodzie spadziowym, a także doskonale znane miodowe piwo Ciechan to tylko niektóre z tradycyjnych mazowieckich smakołyków nagrodzonych dotychczas Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W tym roku już po raz siódmy szukamy najlepszych mazowieckich przysmaków. Swoje wyroby można zgłaszać do końca lutego.

Mazowsze może poszczycić się różnorodną i niezwykle smaczną tradycją kulinarną. Mnóstwo wyrobów i przetworów wywodzących się ze zwyczajów kuchni regionalnej i często wytwarzanych „od zera” właśnie na Mazowszu, obok dużej popularności w regionie i kraju, zaczyna zdobywać również kulinarne rynki Europy. Wiele wyjątkowych produktów wciąż czeka jednak na odkrycie. Potwierdza to duże zainteresowanie konkursem o Laur Marszałka. Z rok na rok coraz więcej producentów żywności, dostrzega szansę, jaką daje ten konkurs. W poprzedniej edycji o nagrodę ubiegało się aż 88 smakołyków, w 2011 w konkursie startowało 79 wyrobów, a w 2010 jurorzy najlepszy mazowiecki produkt wybierali spośród 77 zgłoszonych.

– Mazowieckie firmy i producenci naprawdę zasługują na wyróżnienie, nie tylko ze względu na smak ich produktów, ale też na to, że tak chętnie kultywują i upowszechniają tradycje regionalne – mówi marszałek Adam Struzik – Widząc znak Lauru Marszałka, wiemy że mamy przed sobą rzecz wyjątkową i oryginalną, o najwyższej jakości. Dlatego serdecznie zachęcam do chwalenia się i jednocześnie dzielenia z innymi mieszkańcami Mazowsza swoimi kulinarnymi dokonaniami – dodaje.

W VII edycji konkursu wybrane zostaną najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 roku na Mazowszu. Producenci żywności z całego województwa będą oceniani w dwóch grupach. Pierwsza to producenci indywidualni, wytwarzający żywność wyłącznie na własny użytek. Najlepsze produkty mogą zgłaszać zatem osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i gospodarstwa ekologiczne. Drugą grupę stanowią przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. Zgłaszający powinni pamiętać, że do konkursu zostaną zakwalifikowane tylko te produkty, które powstały głównie z mazowieckich surowców i charakteryzują się powtarzalnością wykonania.

W każdej z grup laureaci zostaną wskazani w siedmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

W poprzednich latach wśród produktów nagrodzonych tytułem Lauru Marszałka znajdowały się najlepsze mazowieckie chleby, sery, kiełbasy, miody i nalewki. Sójka mazowiecka, Cydr Iganców, miodowe piwo Ciechan to dziś produkty powszechnie znane i lubiane w całym kraju. Warto podkreślać, że wywodzą się z Mazowsza i są laureatami konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Prawo posługiwania się logo konkursu to jedna z nagród przyznawanych zwycięzcom konkursu.
– Znak Lauru Marszałka na produkcie to dla konsumenta prosta informacja – warto tę rzecz kupić, bo jest to produkt smaczny i zdrowy. Z kolei przedsiębiorca umieszczając logo konkursu na swoim wyrobie, podnosi swoją rozpoznawalność i wzmacnia pozycję rynkową produktu – podkreśla członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.

Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28
dk29 dk30  1  2  3  4  5
×